Vedklyvar/Vedkapar

Att veden ska räcka över vintern har varit viktigt för oss nordbor sedan urminnes tider. Ska veden enbart användas till att höja mysfaktorn i kaminen räcker det med en mindre vedkap eller motorsåg samt en bra klyvyxa. Eldar du dock mer än ett par kubikmeter per år kan det vara på sin plats med en vedkap och en vedklyv med ordentlig kapacitet. Alternativt en maskin som klarar båda momenten.

Vad ska man tänka på för att lyckas med vedhanteringen?
– Se till att planera och utför arbetet i god tid. Det tar tid innan veden torkar och ingen vill stå med sura klabbar när vintern kommer. Känns det onödigt att köpa en maskin själv kan du dela eller hyra en maskin med grannarna. Klyv och kapa veden ordentligt så torkar den bättre. Ta bort stora barkbitar så snabbas processen på ytterligare. Trava veden så att den ventileras väl.

Hur undviker man olyckor på bästa sätt?
– Att arbeta med att kapa och klyva ved kräver ordentliga säkerhetsåtgärder. Se till att alltid ha rent runt omkring dig och att säkerhetsavstånden är väl tilltagna. Skaffa bra hörselskydd, skyddskläder och glasögon. Glöm inte att ha rejält på fötterna och bra handskar. Ta även ordentligt med pauser så orkar du längre och risken för olyckor minskar.

Texten tagen från en Intervju av: Linn Björklund/Smartson